Warga, onverwachts bruisend!
Home » Interview

Interview

Voor ons onderzoek naar Warga hebben we een interview gehouden met een oudere inwoner van Warga. Uit privacyoverwegingen noemen we geen naam.

 Woont u al vanaf uw geboorte in Warga?

Ja ik woon al vanaf mijn geboorte in Warga, ik ben hier geboren en getogen. Mijn ouders woonden ook al in Warga, en ook mijn schoonouders woonden hier al.
Hoe heeft u uw jeugd ervaren in Warga?

Ik heb mijn jeugd hier ervaren als prettig en rustig. Ik ben hier opgegroeid in een beschermde omgeving. De hechte dorpsgemeenschap, waar weinig invloeden kwamen van buitenaf. Toen ik ouder werd vond ik het soms wel heel erg rustig, maar vertier zocht ik tegen die tijd met mijn vrienden wel in Leeuwarden. Zo rond je 16e, 17e moet je toch echt even meer van de wereld zien, je bent jong, dus zoek je vertier. En ja dan zoek je dat eerder in een grote stad.
Wat vindt u van het dorp?

Ik vind het een heerlijk dorp om in te wonen. Alles is zo vertrouwd, en het verandert nauwelijks. Verder hebben we hier alles wat we nodig hebben, een supermarkt, een fitnesscentrum voor de jongelui, een kapper, eigenlijk alles wat we nodig hebben. En bovenal een hele vriendelijke en gemoedelijke sfeer. Iedereen is vriendelijk tegen elkaar, maakt wel eens een praatje met je, dat zie je niet in de stad, of wel?

Het dorp heeft ook een aantal mooie gebouwen, waar we als Wargasters trots op mogen zijn, bijvoorbeeld beide kerken, of museum Ald Slot.
Is er volgens u de afgelopen jaren veel veranderd in Warga?

Nee, eigenlijk verandert er hier vrij weinig. Uiteraard komen er af en toe nieuwe mensen wonen in het dorp, of mensen verhuizen. Soms komen er nieuwe bedrijven, of wordt er bijvoorbeeld iets nieuws aangelegd. Zo hebben ze laatst een paar straten met nieuwe huizen aangelegd. Ja er verandert dan zeker iets, maar onze gemeenschap blijft even hecht, en blijft dus ook bij elkaar.
Als er nieuwe mensen komen wonen in Warga, hoe behandelt de dorpsgemeenschap deze mensen dan?

 Wij als dorpsgemeenschap behandelen deze mensen zoals je mensen volgens mij moet behandelen. Met respect en eerbied. Wij heten ze van harte welkom, want je komt deze mensen hoe dan ook nog tegen in het dorp. Nieuwe mensen zijn welkom, en worden gewoon opgenomen in onze gemeenschap.
Wat vindt u van de nieuwe sport Teatsen?

Ik heb zelf niets met deze sport, maar daar ben ik ook een beetje te oud voor zo langzamerhand. Ik hield vroeger meer van voetbal, en was dan ook lid van onze eigen voetbalvereniging. Tegenwoordig vind ik voetbal nog steeds leuk, maar dan meer vanaf de bank voor de televisie.
Vindt u dat er genoeg voorzieningen zijn in Warga? Zo nee, wat zou er volgens u bij moeten komen?

Dat heb ik net al gezegd, er zijn meer dan genoeg voorzieningen. Kijk voor die enkele keer dat we een nieuwe ikea kast nodig hebben moeten we naar de stad, maar mensen uit Leeuwarden moeten voor zo’n  kast ook naar Groningen, dus wat dat betreft zitten we hier prima.
Wat vindt u van het openbaar vervoer tussen Warga en Leeuwarden?

Wat mij betreft is dit prima geregeld, maar ik weet er verder niet zo veel van aangezien ik een auto heb. Ik werk in de stad, en een auto is dan wel zo handig aangezien ik gehoord heb van dorpsgenoten dat er een keer per uur een bus richting Leeuwarden gaat. Voor mijn vrouw geldt hetzelfde, ze reist vrijwel nooit met het openbaar vervoer, maar met haar eigen auto.

Wat vindt u van de toeristen die vooral in het zomerseizoen in Warga komen? 

We hebben hier in Warga niks tegen op toeristen, sterker nog, het brengt een beetje extra gezelligheid. De mensen die hier komen in hun vakantie zijn op zoek naar rust. Hier kunnen de mensen tot rust komen, maar als ze dat willen kunnen ze ook activiteiten ondernemen in de omgeving of in het dorp zelf.