Warga, onverwachts bruisend!
Home » Het dorp Wergea » Cultuur

Cultuur

Muziek: 

Muziek heeft in Wergea altijd een belangrijke plaats ingenomen. Fanfareorkest/drumband De Kriich kan bogen op een klinkende lijst met successen en de verschillende koren (gemengd koor, katholiek koor M/V) hebben er ook al de nodige jaartjes op zitten. De ouderen herinneren zich nog de mondharmonicaclub Mondola en bij speciale gelegenheden als een jubilerende vereniging, werd er eigenlijk altijd wel een revue gemaakt. Van recente datum is het jonge wergeaster duo Twarres, dat inmiddels landelijke bekendheid heeft verworven. Dit laatste geldt niet voor de top-100 band Hot Item, maar wie een swingende avond wil hebben, is hier aan het juiste adres. Bij het openluchtspel (zie toneel) neemt (pop-)muziek ook steevast een belangrijke plaats in. Onregelmatig verschijnend is het Open Podium, waarbij iedereen die dat leuk lijkt, zijn muzikale kunsten vertoont. Jeugdsoos Szdrnzll en cafe ‘s Lands Welvaren tenslotte bieden ook regelmatig aan bands in allerlei maten en soorten, de gelegenheid het publiek te vermaken.

Toneel:

Toneelvereniging Halbertsma timmert met drie uitvoeringen per jaar (“het grote stuk”, eenakters en jongerentoneel) behoorlijk aan de weg. Sinds 1989 wordt om de twee jaar het, door een andere organisatie opgezette, iepenloftspul Wergea in de openlucht gespeeld, hetgeen inmiddels tot een begrip is uitgegroeid. Verder is er nog de Kulturiele Kommisje Wergea, die regelmatig voorstellingen in cultureel centrum De Bidler programmeert.

Teatsen: 

Het TEATSEN is een nieuwe sport, die nog nergens anders ter wereld beoefend wordt. Jelle Dijkstra en Wietse Veenstra uit Warga zijn de bedenkers van dit zeer spectaculaire spel. Meer informatie over dit spelletje kunt u vinden op: http://www.teatsen.nl/